Ο καιρός στήν Παύλιανη

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

ΨΗΦΙΣΜΑ-ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΥΛΙΑΝΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΥΛΙΑΝΗΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ-ΑΠΟΦΑΣΗ

To Δ.Σ. του Μορφωτικού και πολιτιστικού συλλόγου Παυλιανιτών, παρόντων σ' αυτό και πολλών μελών του συλλόγου, παρόντος και του προέδρου της κοινότητας κ. Τελώνη Δημήτριου συνήλθε σήμερα 15/10/2010 σε συνεδρίαση με σκοπό να ενημερωθεί για την κατασκευή «Μικρού Υδροηλεκτρικού Έργου Ισχύος 0,83 από ΜW, στο ρέμα Παύλιανης της κοινότητας Παύλιανης του Νομού Φθιώτιδος της Εταιρείας Κων/νος ΚΟΝΤΟΣ και ΣΙΑ Ε.Ε.».
Το ενδιαφέρον του «επενδυτή», γνωστό από παλιότερα, πιστέψαμε ότι μετά την άρνηση του κοινοτικού συμβουλίου 13/2-3-08 και τη σύσσωμη άρνηση των κατοίκων του χωριού μας ήταν τελειωμένο. Πίστεψαν όμως κάποιοι ότι μπορούν να αγνοήσουν την τοπική κοινωνία και ότι μέσα από τις υπηρεσίες, τα γραφεία κ.τ.λ., τα ωραία περιβαλλοντικά λόγια και δεσμεύσεις θα ξεπεράσουν τη λαϊκή αντίδραση - αγανάκτηση. Τους τονίζουμε λοιπόν περίτρανα ότι είναι γελασμένοι. Το «ρέμα της Παύλιανης» όπως το αποκαλούν, θα κατεβάσει και θα είναι πολύ πιο ορμητικό απ' ότι περιμένουν. Υπερασπιζόμαστε αυτό που απλόχερα μας χάρισε η φύση, αυτό που χαιρόμαστε εμείς, αυτό που απολαμβάνουν χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά. Το δάσος και το ποτάμι. Άμεσα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Ξεκάθαρες κουβέντες. Ανήκουν σε όλους μας. Σε μας και σε οποιονδήποτε θέλει να τα επισκεφτεί. Δεν τα στερούμε σε κανέναν. Έτσι όμως όπως είναι. Δε μπορούμε να διανοηθούμε ότι η «πράσινη ανάπτυξη» έρχεται μέσα από «εκτροπές και σωληνώσεις ποταμών». Πιστεύουμε σε μια ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί μέσα από ήπιες μορφές οικοτουρισμού που θα αναδεικνύουν και δε θα εξαφανίζουν τις φυσικές ομορφιές της περιοχής και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Δε διαπραγματευόμαστε με καμία εταιρεία και για τίποτα. Είδαν τα ποτάμια μας, σαν λαμπρό πεδίο εύκολου κέρδους. Ε!ΌΧΙ. Φτάνει πια. Ως εδώ.
Πιστεύουμε ότι δύσκολα το παγιδευμένο νερό, τιθασευμένο πια, μπορεί να θεωρηθεί ήπια μορφή ενέργειας. Μπορεί να μη ρυπαίνει όπως τα ορυκτά καύσιμα αλλά οι καταστροφές που επιφέρει στη δίαιτα των νερών, στη συμπεριφορά των βιοτόπων, στην ισορροπία των οικοσυστημάτων είναι ανεπανόρθωτη.
Φανταστείτε λοιπόν ότι ο εν λόγω «επενδυτής» έρχεται να σωληνώσει τα νερά του ποταμού μέσα στα σπίτια μας. Γιατί; Το κέρδος φυσικά! Για να κερδίσει μόνο αυτός σε βάρος ενός χωριού. Αγνοώντας τα πάντα!
Συμφωνούμε απόλυτα με την αρνητική εισήγηση του Κοινοτικού Συμβουλίου 25-09-10 και τους λόγους τους οποίους προβάλει:
1. Άρδευση (δικαίωμα άρδευσης)
2. Ήπια μορφή ανάπτυξης
3. Περιβαλλοντικές επιπτώσεις
Συνεχίζουμε μαζί με την κοινότητα, τη συντριπτική πλειοψηφία των συγχωριανών μας για να αποτρέψουμε το σχεδιαζόμενο έργο.
Ο «επενδυτής» θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο αγώνας μας θα κλιμακώνεται και σε καμία περίπτωση δε θα είναι εύκολη η εγκατάσταση του στην Παύλιανη.
Η κοινή και συντονισμένη δράση όλων μας θεωρείται περισσότερο από ποτέ «αναγκαία».

ΜΗ ΜΑΣ ΣΤΕΡΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΕ Η ΦΥΣΗ.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Α. ΝΤΕΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: